donderdag 2 januari 2014

ZELFBEELD

Hoe krijg je een goed zelfbeeld als kind? En wat is een goed zelfbeeld?

Als kind  en als volwassenen doorlopen we ontwikkelingsfasen. Door continuïteit  in liefdevolle zorg voor je kind ontwikkelt zich een gevoel van basaal vertrouwen in de ouders, en omgeving. Hierop is het latere vertrouwen gebaseerd in de wereld. De basis ligt in de voorspelbaarheid waaraan de behoeften van kinderen zoals voedsel,veiligheid,warmte en stimulering door gegeven wordt. Als hierin een tekort is ontstaan dan ontwikkelt zich een gevoel van basaal wantrouwen.
Ieder kind en mens heeft een eigen model van de wereld. In ieder hoofd zit onze ervaringen en door de jaren heen komen er ervaringen bij. Zo vormen we als kinderen en volwassenen onze overtuigingen en al die dingen maken weer dat we zijn zoals we zijn.

Interne filters:
We ontwikkelen ook interne filters die maken dat we onze informatie binnen houden: 'dat vertel ik maar niet anders reageren ze misschien wel zo'.
Vaak onbewust zorgen we ervoor dat we iets niet vertellen en ook dat is onze model van de wereld. Door ons open te stellen naar de ander ontstaat er een wereld model. En soms lukt dat niet omdat we ons niet kunnen verplaatsen in de wereld van de ander. Bijvoorbeeld omdat we moeilijk communiceren, of snel veroordelen of het zelf veel beter weten dan de ander. Dan kunnen we ons moeilijk inleven in de ander.Daarbij is het niet alleen jou wereldmodel die je vormt maar ook hoe je reageert en doet naar anderen.

Blinde vlek:
Een stuk van je gedrag is bekend bij jezelf en een stuk van je gedrag is onbekend bij jezelf. Dat stukje wat onbekend is voor jezelf oftewel je blinde vlek, kan soms lastig worden in je leven. Zoals op school, studie relaties, opvoeding , thuis etc. Soms lijkt het wel zo dat we een masker opzetten bijvoorbeeld als clown.   We laten dan niet echt zien wie we zijn. Dit noemen we overlevings skill. Je ontwikkelt deze skills gedurende je leven omdat je je anders onzeker voelt, ongemakkelijk of verdrietig of je gaat denken dat een andere niet meer van je houd ,of dat je niks meer kan, je voelt je niet slim, etc. Langzamerhand verlies je je basisgevoel wat je vroeger wel had van : ik mocht er zijn. Je positieve zelfbeeld verdwijnt en als je basisgevoel van vertrouwen is verdwenen worden we onzeker over onszelf. Een kind geeft dan het signaal af: ik kan het niet, ik wil het niet.Ik voel me niet lekker,etc.
Voor ons als opvoeder en Coaches is er dan werk aan de winkel!


Hoe steken we het licht in het kind weer aan?
Hoe wordt een kind zich weer positief bewust van zichzelf? Hoe krijgt een kind een goed zelfbeeld?
Belangrijk is dat wij de kinderen leren dat zij een omslag in hun denken kunnen maken. Namelijk: denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Van:  ik kan het niet naar:  Ik Kan Het Wel! 
                   


Mogelijke vragen aan het kind:
wat wil je leren?
waar ben je goed in?
wie is de beste persoon die jou kan ondersteunen?
waarmee of met wat zou je op dit moment het beste geholpen zijn?
stel dat we iets kunnen veranderen wat zou dat dan zijn?
hoe zou je dit kunnen oefenen?
wie kan jou daarbij helpen?
hoe kan jij zelf  weten / merken dat er iets beter met jou gaat?
wie weten  er thuis op school etc dat het beter met je gaat?

'Een kind is geen vat dat je vol moet gieten,
maar een licht dat je aankunt steken.'Geen opmerkingen:

Een reactie posten