maandag 15 oktober 2012

Angst

Ha Jeroen ( 10 jaar) kom binnen . Hoe is het met jou?

Ja goed hoor. Okay vertel eens? Nou met zwemmen is het erg goed gegaan.  Het duiken en onder water zwemmen is helemaal gelukt. Dat is mooi om te horen. Wat is je vraag voor mij Jeroen?
Ik denk dingen in mijn hoofd. Dat er erge dingen kunnen gebeuren en dan word ik bang. Want dan denk ik dat het echt kan gebeuren. Dan denk ik : "straks gebeurt dit of dat? en ik zie het ook voor me en dan is het net echt. Wat zie je dan voor je?  Nou brand of inbrekers of mensen die kwaad willen doen.
Tja dat lijkt me niet leuk Jeroen. Wanneer komen deze gedachten? Als ik ga slapen.  En welk gevoel geeft je dit? Dan voel ik me angstig en eenzaam. En waar voel je dat in je lijf kan je dat ontdekken en mij vertellen? Ja ik voel het in mijn buik. Hoe voelt dat ? Warm. En ik krijg hoofdpijn. Jeroen wrijft met zijn hand langs zijn voorhoofd.
Wat merk je aan je gedrag Jeroen als je thuis bent of op school? Want als je je niet lekker voelt dan kan het voor anderen te zien zijn begrijp je dat? Dan ga ik me somber gedragen omdat ik me niet lekker in mijn vel voel  Angela. Praat je er wel een over en met wie? Ja met mijn moeder of mijn vader en die praten mij wel moed in maar soms dan lukt het gewoon niet en moet ik er steeds aan blijven denken. Het is meestal als ik naar bed ga.

Jeroen wat is er de laatste tijd anders voor je geworden in huis of op school? Op school niet veel daar heb ik het wel naar mijn zin. Maar ik heb sinds een jaar een broertje gekregen en  ik denk dat het daardoor komt. Waarom denk je dat? Nou omdat mijn broertje veel huilt en aandacht krijgt. Het is gewoon anders daardoor geworden. Eerst was ik jaren alleen met mijn ouders en nu is hij erbij. Ja dat begrijp ik en hoe vind je dat, dat jij nu een kleine broer erbij hebt. Zegt hij al 'dag 'tegen je? ( Lacht...) nee natuurlijk niet hij kan nog niet praten en ja ik ben gek op hem hoor maar hij huilt wel veel. Okay en zorg je ook wel eens voor hem? Jaaaaa ik geef hem eten of speel met hem en dan lacht hij naar mij . Dat is fijn om te horen. Waar ben je goed in Jeroen? In sporten; ik zit op zwemmen, voetballen en een vecht sport. Wat geweldig dat je zoveel doet ,hoe is dat voor jou ? Leuk! ik hou van sporten! Mooi en welk gevoel geeft jou dat? Nou dan voel ik me sterk en lenig ;kijk ik kan heel goed deze sprong en Jeroen laat mij zijn sprong zien. Met een luide kreet springt hij op zijn 2 voeten. Prachtig Jeroen ik heb een idee. Laten we deze sprong gebruiken voor als je bang wordt, zoals voor gedachten en beelden.  Dan maak je deze sprong , hoe lijkt je dat? Ja dat is een goed idee. Mooi, kom op Jeroen,laat het mij nog eens een paar maal je stoere sprong zien en roep: : ik kan alles aan ". En even later springt en stampt Jeroen al roepend : "ik kan alles aan ahhhhh..."okiedokie afgesproken Jeroen volgende week wil ik graag van je horen hoe het dan met je angsten gaat okay?Helemaal  goed die ik ga dit zeker doen als ik merk dat ik bang of angtig  word en even later vertrekt een opgetogen Jeroen uit de deur mij vrolijk terug zwaaiend. Ik roep hem nog even na: " ik heb vertrouwen in je hoor! "Jaaa en ik heb ook vertrouwen in mij zelf, dag Angela.................... ".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten